Σύσκεψη για τη Βεγορίτιδα

Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την προστασία και αξιοποίηση της λίμνης Βεγορίτιδας πραγματοποιήθηκε στο πρώην Δημαρχείο Βεγορίτιδας, στην Άρνισσα.
Printer-friendly version
Λίμνη Βεγορίτιδα

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου, ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Βερυκούκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Κωστίδης και Πέτρος Πριβαρτιτσάνης, οι Πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων Άρνισσας κ. Κυριάκος Χατζηγεωργούδης και Περαίας κ. Θεμιστοκλής Καρυδόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Περαίας κ. Πολίτης Ντουμπάρατζης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας κ. Ηλίας Κάρτας, στελέχη και πολίτες της περιοχής.
 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ανοιχτή συζήτηση και θίχτηκε το σύνολο σχεδόν των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Βεγορίτιδα, ενώ ακούστηκαν πολλές απόψεις και προτάσεις για την αποτελεσματική προστασία και αξιοποίηση της λίμνης.
 

Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν να τεθούν οι σημαντικότεροι στόχοι για την προστασία και αξιοποίηση της λίμνης Βεγορίτιδας και της ευρύτερης περιοχής, που είναι:
 

  • η ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, που εκπονείται σε συνεργασία των Δήμων Έδεσσας και Αμυνταίου,
  • να υλοποιηθεί ο σταθμός βιολογικού καθαρισμού της Άρνισσας, για την χρηματοδότηση του οποίου εκκρεμεί σχετικό αίτημα του Δήμου Έδεσσας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
  • να υλοποιηθεί μελέτη για τη χάραξη της όχθιας και παρόχθιας ζώνης της λίμνης Βεγορίτιδας και
  • να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία πλωτής εξέδρας ελλιμενισμού αλιευτικών και τουριστικών σκαφών στην Άρνισσα.


 Στους παραπάνω στόχους συμφώνησε το σύνολο των φορέων και πολιτών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ως των σημαντικότερων που αφορούν την αποτελεσματικότερη περιβαλλοντική προστασία της λίμνης, αλλά και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.