9η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης 05 - 08 Ιουνίου 2013

Printer-friendly version
mpaner_-_patra.jpg
parousiase_programmatos_prolepses_epithetikotetas_-_patra.jpg
suntonistike_epitrope_panelleniou_diktuou_prolepses_-_patra.jpg

 

Δελτίο Τύπου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΤΗΝ 9Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΦΟΡΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

 

Το Κέντρο Πρόληψης Ν. Πέλλας «Όραμα» συμμετείχε στην 9η Πανελλήνια συνάντηση Φορέων Πρόληψης που πραγματοποιήθηκε 5-8 Ιουνίου στην Πάτρα και συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Πρόληψης Ν. Αχαΐας και την Κίνηση Πολιτών «Πρόταση»για ένα άλλο τρόπο ζωής.

 

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κ.Π. Λάζαρος Σιάντσης, παρουσίασε μια πρωτότυπη δουλειά που πραγματοποιήθηκε την σχολική χρονιά 2012-13 με την υποστήριξη του «Οράματος» και αφορούσε ένα «ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης της επιθετικότητας», που εφαρμόστηκε στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Εσωβάλτων του Ν. Πέλλας.

 

Το πρόγραμμα περιλάμβανε την εκπαίδευση εκπαιδευτικών στο εγχειρίδιο πρόληψης «το σπίτι των παιδιών» του Κ.Π. «Πυξίδα», αλλά και την εκπαίδευση γονέων σε θέματα επικοινωνίας, κτλ.. Μετά την ολοκλήρωση των εκπαιδεύσεων ακολούθησαν κοινές συναντήσεις γονέων και εκπαιδευτικών με στόχο την βελτίωση της συνεργασίας τους και την θεσμοθέτηση και τήρηση κοινών κανόνων για την ομαλή λειτουργία του σχολείου.

 

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, αφού διαπιστώθηκε μεγάλη μείωση σε επιθετικές συμπεριφορές μεταξύ των μαθητών. Οι μαθητές ανέπτυξαν κοινωνικές δεξιότητες, απέκτησαν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, ενώ ενισχύθηκε και η συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ τους.

 

Το πρόγραμμα εντάχθηκε στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων κ. Μπέττυ Φράγκου, ενώ συνεργασία του σχολείου υπήρξε και με τον Σύμβουλο Π/θμιας Εκπ/σης 5ης Περιφέρειας κ. Στ. Γρόσδο.

 

Συγχαρητήρια αξίζουν στον Δ/ντή του Σχολείου κ. Μακρίδη Λάζαρο και σε όλα τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων για την καλή τους διάθεση, τον ζήλο και την άψογη συνεργασία που επέδειξαν σ’ όλη την διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος. 

 

Στο τέλος των εργασιών του Συνεδρίου, ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κ.Π. Ν. Πέλλας «Όραμα» προτάθηκε από την συντονιστική επιτροπή του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης να συμμετέχει ως μέλος της νέας συντονιστική, που θα αναλάβει την οργάνωση της επόμενης Πανελλήνιας Συνάντησης μετά από δύο χρόνια. Από τον επιστημονικά υπεύθυνο εκφράστηκε η πρόθεση, αυτή να υλοποιηθεί στον Ν. Πέλλας, αρκεί να υπάρξει στήριξη και από τους φορείς του Νομού.

 

 

 
 

Με εκτίμηση

Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος

 

Λάζαρος Σιάντσης

Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής