Τροποποίηση Κανονισμού Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων Δήμου Έδεσσας

Printer-friendly version

 

Μετά την απαραίτητη διαδικασία διαβούλευσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας έλαβε απόφαση για τροποποίηση του Κανονισμού Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων.

Τα βασικά σημεία του νέου Κανονισμού είναι οι εξής:

Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα χορηγείται άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τους. Ο ορισμός του παραχωρούμενου χώρου, θα γίνεται χωριστά για κάθε κατάστημα.

Στα πεζοδρόμια εξασφαλίζεται ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών για την κίνηση τους, πλάτους 1,50 μ. τουλάχιστον. Ο υπολειπόμενος χώρος θα διατίθεται ανάλογα με τη δυναμικότητα του κάθε καταστήματος, καθώς και την κρίση της αρμόδιας υπηρεσίας (Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων).

Τα τραπεζοκαθίσματα θα τοποθετούνται στις όψεις των καταστημάτων, ενώ όσα βρίσκονται σε γωνία μπορούν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα και στις δύο όψεις τους. Σε περίπτωση που έναντι του καταστήματος, υπάρχει ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος, μπορεί να παραχωρείται επιπλέον χώρος.

Τα τραπεζοκαθίσματα μπορούν να τοποθετούνται κατά περίπτωση πάνω σε εξέδρα-πατάρι, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο εσωτερικό, όταν υπάρχει κλίση ή η μορφολογία του εδάφους δεν είναι ομαλή.

Ο παραχωρούμενος κοινόχρηστος χώρος μπορεί να οριοθετείται με κάγκελα ή άλλου είδους διαχωριστικό μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών.

Η σκίαση των χώρων μπορεί να γίνεται, είτε με την τοποθέτηση τέντας στην όψη του κτιρίου σε ύψος τουλάχιστον 2,20 μ. από το έδαφος και χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα, είτε με ομπρέλες που θα καλύπτουν επιφάνεια το πολύ ίση με αυτή του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου, χωρίς διαφημιστικά μηνύματα.

Δεν επιτρέπονται σταθερές κατασκευές, Τα κινητά υαλοπετάσματα ή άλλου είδους διαχωριστικά κατά τους χειμερινούς μήνες, θα είναι μέγιστου ύψους 2,00 μ. τα οποία καθώς και οι πρόσφοροι τρόποι θέρμανσης του χώρου, θα είναι χωρίς σταθερή κατασκευή.

Απαγορεύεται η κοπή και το κλάδεμα δέντρων. Για περιπτώσεις που υπάρχει δέντρο σε χώρους που θα παραχωρηθούν για χρήση θα υπάρχει σχετική εισήγηση της Υπηρεσίας Πρασίνου.

Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, τηλεοράσεων, λοιπών συσκευών προβολής και διαφημιστικών στοιχείων σε κοινόχρηστο χώρο.

Αναλυτικότερα, με βάση το πλάτος των πεζοδρόμων και τις υφιστάμενες συνθήκες τα τμήματα των κοινόχρηστων χώρων των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης και τα αντίστοιχα διατιθέμενα μέτρα, καθορίζονται ως εξής :

 

Α. ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ

Οδός Δημοκρατίας και κάθετοι οδοί

  • Οδός Δημοκρατίας 
  • Οδός Ηρ. Πολυτεχνείου
  • Οδός Στουγιαννάκη
  • Πλατεία Στουγιαννάκη
  • Οδός Αριστοτέλους
  • Οδός Θεοτοκοπούλου
  • Οδός Κλ. Παναγιώτου
  • Οδός Παπασιβένα
    • Οδός Βουλγαροκτόνου

έως 3,0 μ.

έως 2,5 μ.

έως 2,5 μ.

έως 4,0 μ.

έως 2,5 μ.

έως 2,5 μ.

έως 2,5 μ.

έως 2,5 μ.

έως 2,5 μ.

 

Β. Πλατεία Ελευθερίας

 

Για τα καταστήματα στην Πλατεία Ελευθερίας, δύναται να παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος, μέχρι την φυσική δεντροστοιχία και απόδοση του εξωτερικού χώρου εξ’ ολοκλήρου στους πεζούς. Επίσης, το όριο της φυσικής δενδροστοιχίας, ισχύει και στη νοητή ευθεία που ορίζεται από αυτήν, σε όλο το πλάτος της οδού Δημοκρατίας στη συμβολή με την Πλατείας Ελευθερίας.

 

Γ. 1) Αγγελή Γάτσου,

2) Δημ. Ρίζου,

3) Σακελαροπούλου & Ι. Βλάχου

Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των οδών αυτών, σε όλο το μήκος τους, δύναται να παραχωρείται χώρος κατά περίπτωση και κατ’ εξαίρεση των περιορισμών του παρόντος Κανονισμού, μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας.

 

Δ. ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΟΔΟΙ

  • Όπου υπάρχει τουλάχιστον 1,50 Ελεύθερη Ζώνη Όδευσης Πεζών, μπορεί να παραχωρείται χώρος, μέχρι αυτό το όριο.
  • Σε διαφορετική περίπτωση πλήρης απαγόρευση τραπεζοκαθισμάτων.

 

Σε περιπτώσεις αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστου χώρου στα καταστήματα προβλέπεται η επιβολή  προστίμων και αφαίρεση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου.