Συμψηφισμός Οφειλών του Δήμου Έδεσσας προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Printer-friendly version

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, που αφορά τον συμψηφισμό των χρεών των υπερχρεωμένων Δήμων. Τα χρέη για το Δήμο Έδεσσας αφορούν χρήσεις από το 2002 έως το 2010, καθώς από το 2011 η Δημοτική Αρχή είναι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις προς τη Δ.Ο.Υ. και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ αποπληρώνονται και δόσεις δανείων που είχαν εισπραχθεί από τους εργαζόμενους και δεν είχαν αποδοθεί στις τράπεζες.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο Δήμαρχος Έδεσσας δήλωσε: «Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Δήμου Έδεσσας, αντιμετωπίσαμε μια άναρχη κατάσταση, όσον αφορά τα οικονομικά. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά η σκληρή πραγματικότητα που μας κληροδότησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Έτσι, αναγκαστήκαμε να επιδοθούμε σε έναν αγώνα δρόμου για το συμμάζεμα των οικονομικών, ανακαλύπτοντας στη διαδρομή πολλά και διάφορα, τα οποία έβαζαν φραγμούς στον προγραμματισμό μας.

Τον περασμένο Ιούνιο, μέσα σε όλα τα άλλα που κληρονομήσαμε, ήρθαν και προστέθηκαν και τα χρέη προς τη Δ.Ο.Υ. Έδεσσας και τα Ασφαλιστικά ταμεία(περίοδος 2002-2010).

Τότε, ξεκινήσαμε μια γιγάντια προσπάθεια, προκειμένου να προχωρήσουμε με το κεφάλι ψηλά, ως άξιοι συνεχιστές του θεσμού και όχι ως συνεχιστές της προηγούμενης διοίκησης. Σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, τους οποίους και ευχαριστώ δημόσια, πετύχαμε τον συμψηφισμό αυτών των οφειλών, που πρέπει να τονίσω ότι προέρχονται από τα παρακρατηθέντα έσοδα του Δημοσίου, τα οποία έπρεπε τμηματικά να αποδοθούν στο Δήμο μας. Παρόλα αυτά, ο Δήμος θα στερηθεί αυτών των εσόδων, τα οποία θα συνέβαλαν σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του.

Δουλειά μας δεν είναι να αποδίδουμε ευθύνες ούτε να αναδεικνύουμε ενόχους. Εμείς ακολουθούμε το δύσκολο δρόμο που επιβάλλει το νοικοκύρεμα του Δήμου.

Εξάλλου, από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση, είμαστε συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη λειτουργία του Δήμου ενώ παράλληλα αποπληρώνουμε χρέη προηγούμενων ετών.

Οι δημότες βλέπουν και κρίνουν και νομίζω ότι ήδη έχουν σχηματίσει μια γνώμη, για το τι συνέβαινε πριν δύο χρόνια και τι συμβαίνει τώρα.

Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε το κύρος του Δήμου, για να τον οδηγήσουμε μπροστά, ανταποκρινόμενο στις εξελίξεις, και πάντα βρίσκουμε εμπόδια από το παρελθόν.

Πρέπει να οδηγήσουμε το Δήμο με ασφάλεια στην έξοδο από το τούνελ του χρέους και αυτό θα κάνουμε»

 

Γραφείο Τύπου

Δήμου Έδεσσας