Συμμετοχή του Δήμου Έδεσσας σε Φεστιβάλ Γαστρονομίας στο πλαίσιο διασυνοριακού προγράμματος συνεργασίας

Καβαντάρτσι στις 6-7-8-9 Σεπτεμβρίου 2012
Printer-friendly version
kavadartsi1.jpg

Μετά την έναρξη του προγράμματος ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ στην Έδεσσα τις αρχές του καλοκαιριού οργανώθηκε η πρώτη επίσημη παρουσίαση του προγράμματος στην πόλη του Καβαντάρτσι στις 6-7-8-9 Σεπτεμβρίου 2012.

Τις πρώτες ημέρες έγιναν οι συναντήσεις για την πορεία των έργων του προγράμματος στις δύο πόλεις με ομάδες εργασίες και επιτόπια ανάλυση στους χώρους εφαρμογής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στην Έδεσσα πρόκειται να οργανωθεί ένας μύλος στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού ως σπίτι της γεύσης για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων με κυρίαρχο το κεράσι όπως επίσης το Κέντρο Πληροφόρησης οργανώνεται ως Κέντρο Γαστρονομικής Πληροφόρησης και θα παρέχει ανάλογες πληροφορίες. Στο Καβαντάρτσι οργανώνεται  το σπίτι της γεύσης με κυρίαρχο το αμπέλι και το κρασί. Στόχος είναι η ανάδειξη των προϊόντων, των γεύσεων όλης της ορεινής ζώνης των δύο περιοχών γύρω από το Καϊμάκτσαλάν.

Ακολούθως οργανώθηκε σεμινάριο γαστρονομίας με εκπροσώπους από την ελληνική πλευρά τον κ. Γιώργο Παλησίδη καθηγητή γαστρονομίας, chef και μέλος toy ΔΣ του Ελληνικού Chef Club, ενώ από τους γείτονες εκπροσώπησε η Δρ. Αγγέλα Βασίλιεβσκα εκπρόσωπος του Slow Food. To σεμινάριο προλόγισαν οι κκ δήμαρχοι Έδεσσας & Καβαντάρτσι,  Δημήτριος Γιάννου, Αλεξάντερ Πάνοβ οι οποίοι στο τέλος βγήκαν φωτογραφίες με τις ποδιές και σέρβιραν στο κόσμο την ειδική συνταγή που ετοιμάστηκε για όλους τους παρευρισκόμενους. Ζελέ με κρασί και κεράσι.

Το σεμινάριο και την συνάντηση εργασίας ακολούθησε πλήθος παρευρισκομένων & προσκεκλημένων και από τις δύο πόλεις. Ακολούθως οργανώθηκε γαστρονομική επίδειξη και παρουσιάστηκαν συνταγές από την ευρύτερη περιοχή. Να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση οργανώθηκε στα πλαίσια γαστρονομικής έκθεσης στην οποία το πρόγραμμα ΚΑΙΜΑΚ είχε το δικό του περίπτερο με ενημέρωση για το πρόγραμμα συνταγές, γεύσεις και τοπικά προϊόντα.

Σημειώνουμε ότι στο Καβαντάρτσι κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη οργανώνεται Καρναβάλι προς τιμήν του θεού Διόνυσου και τιμητική τους έχουν το αμπέλι και το κρασί. Στο φετινό Καρναβάλι συμμετείχε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκούδες-Μέτσκες ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Δήμου Καβαντάρτσι για συμμετοχή.

Η επόμενη γαστρονομική έκθεση του προγράμματος θα οργανωθεί στην Έδεσσα, τον Μάιο μαζί με την Ανθοέκθεση.

 

   Γραφείο Τύπου

Δήμου Έδεσσας