Προσπάθεια ανάδειξης των ιστορικών στοιχείων της πόλης

Προσπάθεια ανάδειξης των ιστορικών στοιχείων της πόλης
Printer-friendly version

Σε συνέχεια της συνεργασίας του Δημάρχου Έδεσσας, κ. Δημήτρη Γιάννου με την Προϊσταμένη της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κα Αγγελική Κοταρίδη, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη κλιμακίου της 11ης ΕΒΑ στην Έδεσσα, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου.

Την Προϊσταμένη και τους συνεργάτες της υποδέχθηκε ο Δήμαρχος και επισκέφθηκαν τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, κ.κ. Ιωήλ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα συνεργασίας της Ιεράς Μητροπόλεως με την 11η ΕΒΑ και συγκεκριμένα η παροχή δυνατότητας στους κατοίκους και τους επισκέπτες να έχουν πρόσβαση στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, εφόσον εξασφαλιστεί η φύλαξη του χώρου. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης του ναού από την 11 ΕΒΑ, ενώ ο ναός θα λειτουργεί σε όλες τις γιορτές που είναι αφιερωμένες στη Θεοτόκο. Η πρώτη λειτουργία του Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου, στον Ακάθιστο Ύμνο. Παράλληλα, αποφασίστηκε η λειτουργία του ναού ως επισκέψιμου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούν να ανάψουν ένα κερί και να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική και το διάκοσμο του ναού.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος, ο Δήμαρχος, η Προϊσταμένη της 11ης ΕΒΑ και οι συνεργάτες τους, πραγματοποίησαν αυτοψία στον Ιερό Ναό και συζήτησαν επί τόπου για τις εργασίες συντήρησης, το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο παράλληλης λειτουργίας των εργασιών συντήρησης και της επισκεψιμότητας του Ιερού Ναού.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Παρθεναγωγείο, το οποίο εκτός από χώρος πραγματοποίησης εκδηλώσεων θα φιλοξενήσει κάποια από τα φορητά αντικείμενα του Ι.Ν. της Κοίμησης της Θεοτόκου κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης στον υπόγειο χώρο φύλαξης.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα τείχη της πόλης, των οποίων αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι εργασίες ανάδειξης και στη Λαογραφική Εταιρία, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τον Πρόεδρο του φορέα και Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Γιώργο Ρουμελιώτη.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο τζαμί και συζητήθηκε η μελλοντική αξιοποίηση του χώρου, μετά την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης, ως χώρου πραγματοποίησης περιοδικών εκθέσεων για την ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων της περιοχής της Έδεσσας.

Μέσα από το συγκεκριμένο σχεδιασμό προκύπτει ότι ο βασικός στόχος είναι η ανάδειξη του άξονα που ξεκινάει από την παλιά Μητρόπολη και το Παρθεναγωγείο, διέρχεται από τα τείχη της πόλης, το Βαρόσι και καταλήγει στους νερόμυλους και τους Καταρράκτες, ενώ η διαδρομή του επισκέπτη μπορεί να συνεχιστεί και προς τον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου. Με τον τρόπο αυτό προβάλλεται ο μοναδικός συνδυασμός της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής και του φυσικού κάλλους της πόλης, που δημιουργεί ένα ομοιογενές και ιδιαίτερα ελκυστικό σύνολο για τον επισκέπτη.

 

 

Γραφείο Τύπου

Δήμου Έδεσσας