Επιστολή Δημάρχου Έδεσσας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για την κατάργηση της Στρατιωτικής Μπάντας

Printer-friendly version

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

με αφορμή απόφασής σας, που μεταξύ άλλων, καταργεί και την στρατιωτική μπάντα της ΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, θα ήθελα καταρχήν να εκφράσω την πλήρη αντίθεση μου, εξ’ ονόματος του Εδεσσαϊκού λαού.

Μια αντίθεση που δεν εκφράζεται στην πολυτέλεια των λέξεων και της τυπικότητας, αλλά στην ουσία των πραγμάτων, που έχει να κάνει με την εθνική μας ταυτότητα. Βρισκόμαστε στα σύνορα της χώρας, σε μια εθνικά ευαίσθητη περιοχή, όπου η ιστορία της είναι γραμμένη με το αίμα χιλιάδων ηρώων. Σε αυτή την ιστορία εξέχουσα θέση κατέχει η ΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, με το αναπόσπαστο κομμάτι της που είναι η στρατιωτική μπάντα.

Υπάρχει από το 1945 έως σήμερα, για να θυμίζει το ένδοξό μας παρελθόν και να ανυψώνει το ηθικό μας σε κάθε στιγμή, ειδικά τώρα όσο ποτέ άλλοτε.

Αντιλαμβάνομαι ότι λειτουργείτε κάτω από πιέσεις, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί τι είδους απόφαση είναι αυτή, όταν καλείστε να καταργήσετε στρατιωτική μπάντα, για να συμβάλετε στην…εθνική οικονομία!

Η εθνική μας υπερηφάνεια πάει «περίπατο» κ. Υπουργέ;

Μην ξεχνάτε και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Καταργούνται οι μπάντες από την Έδεσσα, την Κοζάνη, την Βέροια, της Καβάλας και των Σερρών. Και ενώ σε άλλες πόλεις φεύγουν οι Μεραρχίες, στην Έδεσσα και την Καβάλα παραμένουν, αλλά χωρίς τις στρατιωτικές μπάντες. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι παραμένουν οι στρατιωτικές μπάντες στην Τρίπολη και τα Ιωάννινα, που κατά σύμπτωση θα έλεγα, είναι πόλεις καταγωγής εσάς του ίδιου και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν είναι άδικο αυτό που συμβαίνει;

Κατανοήστε σας παρακαλώ, ότι η στρατιωτική μπάντα που βρίσκεται στη Έδεσσα, δεν είναι πολυτέλεια αλλά εθνική ανάγκη. Και μην συγχέετε σας παρακαλώ την Μακεδονία μας με το μνημόνιο.

Ως τοπική αρχή, κάνουμε ότι μπορούμε για τη διατήρηση της εθνικής μας κληρονομιάς και τώρα τελευταία σε συνεργασία με το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Από την άλλη έρχεστε εσείς για να μας στερήσετε όχι μόνο στην πόλη της Έδεσσας, αλλά σε ολόκληρο το Νομό, την αξία της εθνικής μας περηφάνιας.   

Συγχωρέστε μου τον επιθετικό τόνο, είναι όμως μια κατάθεση ψυχής, που εκπροσωπεί χιλιάδες συντοπίτες μου, οι οποίοι βλέπουν το άδικο της απόφασης και αναμένουν να την αναθεωρήσετε. Το στράτευμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας εδώ στην ακριτική Ελλάδα, και έτσι θέλουμε να παραμείνει. Για την εθνική μας περηφάνια, που ανυψώνεται από τα μουσικά ακούσματα της στρατιωτικής μας μπάντας.

Φανταστείτε μια πόλη και έναν ολόκληρο Νομό, χωρίς την παρουσία αυτής της μπάντας σε εκδηλώσεις όπως οι παρελάσεις και είμαι βέβαιος ότι θα δικαιώσετε τις ανησυχίες μας και τη δίκαια αγανάκτησή μας.

Σε αναμονή απάντησή σας.

 

   

                                                                             Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Έδεσσας

 

 

 

Δημήτριος Γιάννου