Επίσκεψη του Πρέσβη του Βιετνάμ στην Έδεσσα

Ο Χο Τσι Μινχ ήταν στρατιώτης στην Έδεσσα!
Printer-friendly version
presbes_bietnam_1.jpg
presbes_bietnam_4.jpg

Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου επέλεξε για να επισκεφθεί την πόλη μας ο πρώτος πρέσβης του Βιετνάμ στην Ελλάδα, κ. Binh Vu, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Έδεσσας, κ. Δημήτριου Γιάννου. Η πρώτη υποδοχή της βιετναμέζικης αποστολής έγινε στο Δημαρχείο από τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, όπου συζητήθηκαν τα θέματα πιθανών συνεργασιών.

Στη συνέχεια ο κ. Binh Vu πραγματοποίησε επίσκεψη στο Επιμελητήριο και παρακολούθησε την εκδήλωση κατάθεσης στεφάνων στο Ηρώον, ενώ παραχώρησε συνέντευξη αμέσως μετά την επίσημη υποδοχή του από τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη.

Στα πλαίσια της φιλοξενίας ο πρέσβης του Βιετνάμ συμμετείχε σε παραδοσιακή εκδήλωση στην Κεδρώνα Έδεσσας και έδειξε μεγάλη προτίμηση στους τοπικούς χορούς με θέα τον ορεινό όγκο του Καϊμάκτσαλάν.

Ωστόσο βασικό μέλημα του πρέσβη ήταν η αναφορά στον δικτυακό τόπο της Έδεσσας (www.edessacity.gr) ότι ο Χο Τσι Μινχ, ο πατέρας του βιετναμέζικου έθνους και ο άνθρωπος που κέρδισε τον πόλεμο του Βιετνάμ, ήταν στρατιώτης στην Έδεσσα με τον Γαλλικό στρατό κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο πολιτιστικού τουρισμού, κ. Ευάγγελο Κυριακού, η επίσημη αναγνώριση ότι μια παγκοσμίου φήμης προσωπικότητα όπως ο Χο Τσι Μινχ, υπηρέτησε στην Έδεσσα, δημιουργεί άλλα δεδομένα για τους τουρίστες που προέρχονται από την ΝΑ Ασία και επισκέπτονται τη χώρα μας, καθώς η Έδεσσα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα των τουριστικών πρακτορείων. Για το λόγο αυτό οργανώθηκε από το τμήμα Πολιτιστικού Τουρισμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Έδεσσας ειδική ξενάγηση με θέμα «Έδεσσα-Πέλλα-Μακεδονία, Στα βήματα του Χο Τσι Μινχ».

Στα πλαίσια της αναζήτησης πληροφοριών ο κ. Binh Vu επισκέφθηκε μαζί με τον Δήμαρχο Έδεσσας, τον κ. Τρύφωνα Σιβένα (107 χρονών σήμερα), παρουσία του πρώην Νομάρχη και Βουλευτή Πάκη Σιβένα, όπου επιβεβαιώθηκε το γεγονός με μοναδικές λεπτομέρειες. Ο Χο Τσι Μινχ, σύμφωνα με προφορικές πηγές, πέρασε από την Έδεσσα καθώς ήταν στρατιώτης του γαλλικού στρατού στην περιοχή κάτω από την Έδεσσα προς την Σκύδρα.

 

Στην συνέχεια και λίγο πριν την επιστροφή του ο πρέσβης του Βιετνάμ φύτεψε συμβολικά μαζί με τον Δήμαρχο Έδεσσας, το δέντρο της φιλίας των λαών, στην αυλή του παλιού γαλλικού νοσοκομείου (σημερινό ΚΑΠΗ & Δημόσια Βιβλιοθήκη) πάνω στην οδό (Φιλίππου) που άνοιξαν γάλλοι στρατιώτες, ένα φυτό δίπλα στο τεράστιο και εξαιρετικά σπάνιο Ginkgo Biloba, το οποίο φυτεύτηκε την περίοδο εκείνη από τους Γάλλους. Ο πρέσβης και η αποστολή αναχώρησε από την Έδεσσα υποσχόμενος ότι όπως η Ελλάδα βοήθησε το Βιετνάμ στις δύσκολες στιγμές του έτσι και το Βιετνάμ θα κάνει ότι είναι δυνατό για ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση.

Το Βιετνάμ είναι μια από τις ανερχόμενες οικονομίες στην Ν.Α. Ασία με πληθυσμό 88.000.000 και έκταση τριπλάσια από αυτή της Ελλάδας. Η ανάπτυξη που είχε παρά την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση ήταν 7% ΑΕΠ. Παρά την βιομηχανική του ανάπτυξη, λόγω της κλιματικής και γεωγραφικής ζώνης, υπάρχει έλλειψη φρούτων και λαχανικών για τα οποία υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση. Σύμφωνα με τον πρέσβη του Βιετνάμ η τεκμηρίωση ότι ο Χο Τσι Μινχ ήταν στρατιώτης στην Έδεσσα, κάτι που είναι έως σήμερα εντελώς άγνωστο, καθώς και τα πλούσια φυσικά προϊόντα της περιοχής θα μπορούσαν να προσελκύσουν πολλούς Ασιάτες επισκέπτες και επιχειρηματίες.

 

Γραφείο Τύπου

Δήμου Έδεσσας