ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 25/1/2015

Printer-friendly version

Από τον Δήμο Έδεσσας γνωστοποιούνται τα ακόλουθα τα οποία αφορούν τις βουλευτικές εκλογές της 25/1/2015, με αποκλειστικό σκοπό την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των δημοτών του για την αποφυγή περιττής ταλαιπωρίας τους:

1) Οι εκλογικοί κατάλογοι βάσει των οποίων θα διενεργηθούν οι εκλογές αυτές περιλαμβάνουν όλες τις αλλαγές και τροποποιήσεις (μεταδημοτεύσεις, αλλαγή εκλογικού διαμερίσματος απόκτηση ιθαγένειας κ.λπ.) , που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι την 31/10/2014. Πρακτικά δηλαδή εάν κάποιος πολίτης μεταδημότευσε στον Δήμο Έδεσσας μέχρι την 31/10/2014 θα ψηφίσει στον Δήμο Έδεσσας ενώ εάν μεταδημότευσε από 1/11/2014 και μετά θα ψηφίσει στον τόπο πού ήταν γραμμένος μέχρι τη μεταδημότευσή τους ( αντίστοιχα εφαρμόζονται οι αλλαγές στις υπόλοιπες κατηγορίες μεταβολών στους εκλογικούς καταλόγους).

2) Οι πολίτες που γεννήθηκαν το έτος 1997 ΔΕΝ ψηφίζουν στις εκλογές αυτές. Δηλαδή ψηφίζουν οι γεννηθέντες μέχρι 31/12/1996.

3) Οι πολίτες οι οποίοι είναι γραμμένοι στον κατάλογο ετεροδημοτών του Δήμου Έδεσσας ψηφίζουν ΟΛΟΙ (πλήν τριών πολιτών που ενημερώθηκαν σχετικά από τον Δήμο) , στα δύο Ειδικά Τμήματα Ετεροδημοτών που θα λειτουργήσουν στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας (Απέναντι από το ΚΤΕΛ) .Εννοείται ότι οι πολίτες αυτοί ψηφίζουν τους υποψηφίους της  Εκλογικής Περιφέρειας της βασικής εγγραφής τους.

4) Η πιο σημαντική διαφοροποίηση των εκλογών αυτών αφορά τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων στα οποία θα διενεργηθούν οι εκλογές . Συγκεκριμένα βάσει σχετικής Εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των Εκλογικών Τμημάτων του Δήμου Έδεσσας . Ειδικότερα τα Τμήματα της πόλης της Έδεσσας μειώθηκαν από 29 σε 23. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του Εκλογικού Τμήματος στο οποίο θα ψηφίσουν αρκετοί πολίτες - δημότες του Δήμου Έδεσσας σε σχέση με το Τμήμα που ψήφισαν κατά τις Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Μαΐου 2014. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ χρήσιμο  οι πολίτες να πληροφορηθούν εγκαίρως  σε ποιο Εκλογικό Τμήμα θα ψηφίσουν προκειμένου να αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία τους την ημέρα της ψηφοφορίας . Η πληροφόρηση αυτή μπορεί να γίνει είτε με τηλεφωνική επικοινωνία στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου Έδεσσας στα τηλέφωνα 2381350742 και 2381350743, είτε με αναζήτηση στον ιστότοπο του ΥΠΕΣ www.ypes.gr και ειδικότερα στην εφαρμογή "Μάθε που ψηφίζεις" η οποία θα είναι διαθέσιμη από τις επόμενες μέρες  .

5) Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική (εξαιρούνται οι πολίτες άνω των 70 ετών καθώς και όσοι κατα την ημέρα της ψηφοφορίας ευρίσκονται σε τόπο που η απόστασή του είναι άνω των 200 χιλιομέτρων από τον τόπο που πρέπει να ψηφίσουν) και   γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άδειας οδήγησης ή βιβλιαρίου υγείας Ελληνικού Ασφαλιστικού Φορέα .

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τις Εκλογές παρακαλούμε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να απευθύνονται στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου Έδεσσας στο τηλέφωνο 2381350742 για υπεύθυνη ενημέρωση.

Τέλος θα θέλαμε εκ των προτέρων να ζητήσουμε την κατανόηση των δημοτών μας για τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν κατά την εκλογική διαδικασία ( που πιθανόν να αυξηθούν εάν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα των εκλογών δεν θα είναι ευνοϊκές) , τα οποία μέσα στα πλαίσια του Νόμου θα αντιμετωπιστούν από τα αρμόδια συνεργεία των υπαλλήλων του Δήμου Έδεσσας που θα ευρίσκονται σε υπηρεσία το τριήμερο των εκλογών και θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα ( παρά τη μεγάλη μείωση του προσωπικού του Δήμου Έδεσσας ) κατά την ημέρα της ψηφοφορίας .