Ανακήρυξη Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη Έδεσσας

Printer-friendly version
epitimos_dimotis_3.jpg

Ο Δήμος Έδεσσας ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη Έδεσσας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Έδεσσα για να τιμήσει την ημέρα εορτασμού της Απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου στην προσφώνησή του προς τον κύριο Πρόεδρο αναφέρθηκε στον ενωτικό του ρόλο κατά τις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα μας, ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα της περιοχής τόνισε την αναγκαιότητα της συνέχισης των ανασκαφικών εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου, τη λειτουργική σύνδεση της περιοχής με την Εγνατία Οδό και τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του ΕΣΠΑ.

Μάλιστα ο Δήμαρχος ευχαριστώντας τον κ. Πρόεδρο για τη μεγάλη τιμή που έκανε στην πόλη της Έδεσσας του δώρισε αντίγραφο της απεικόνισης του «Χοίρου του Πασίφιλου». Ο «Χοίρος ο Πασίφιλος» είναι ένα ανάγλυφο αρχαιολογικό εύρημα που αποδεικνύει ότι η Έδεσσα ήταν συνδεδεμένη με την ιστορική Εγνατία Οδό, αν και δεν έχει σύνδεση με τη σύγχρονη εκδοχή του πολύ σημαντικού αυτού οδικού άξονα, όπως επίσης αποδεικνύει τη σχέση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την πόλη, που ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορία της Έδεσσας και τους απελευθερωτικούς αγώνες των κατοίκων της, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.