Αμφίβολο εάν θα ανοίξουν τα σχολεία

Δελτίο Τύπου
Printer-friendly version
suskepse_skholeia_2.jpg

Τα τεράστια προβλήματα των σχολικών μονάδων συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Έδεσσας, κ. Δημήτρη Γιάννου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Έφη Ταμβίσκου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Κωνσταντίνος Κούγκας, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Δημήτρης Αδαμίδης και πολλοί Διευθυντές Σχολικών Μονάδων.

Στη σύσκεψη τονίστηκε το γεγονός ότι η περσινή χρονιά κύλησε σχετικά ομαλά, έστω με περιορισμένους οικονομικούς πόρους, όμως για τη νέα σχολική χρονιά φαίνεται ότι τα προβλήματα είναι ανυπέρβλητα. Μάλιστα τόσο η κ. Ταμβίσκου όσο και πολλοί Διευθυντές τόνισαν ότι έγινε συλλογική προσπάθεια για περιστολή των δαπανών και υπήρξε πολύ καλή συνεργασία, αλλά βρισκόμαστε πολύ κοντά στο ενδεχόμενο αδυναμίας κάλυψης ακόμη και ανελαστικών δαπανών.

Η οικονομική δυσπραγία επιδεινώνεται από τη γεωγραφική θέση του Δήμου μας και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, που επηρεάζουν άμεσα τα οικονομικά των σχολικών μονάδων, καθώς απαιτούνται πολλαπλάσια χρήματα για θέρμανση από σχολεία π.χ. της νότιας Ελλάδας ανεβάζοντας τα λειτουργικά έξοδα. Με τις υπάρχουσες συνθήκες και τους υφιστάμενους οικονομικούς πόρους δεν θα υπάρχει δυνατότητα θέρμανσης των σχολείων. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι ο Δήμος Έδεσσας είχε ζητήσει για την περσινή χρονιά έκτακτη ενίσχυση, καθώς ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα βαρύς και τα έξοδα για τη θέρμανση των σχολείων ήταν πολύ μεγάλα, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά του Υπουργείου.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Δήμαρχος αποφάσισε οι λογαριασμοί ΔΕΗ των σχολικών μονάδων να πληρώνονται απευθείας από το Δήμο και να συμψηφίζονται με τα δημοτικά τέλη, καθώς υπήρχε κίνδυνος να διακοπεί το ρεύμα σε σχολεία.

Επίσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για περιστολή των δαπανών βρέθηκε τρόπος για εξοικονόμηση πόρων που θα προέλθει από τροποποίηση των δρομολογίων των μετακινήσεων των μαθητών. Σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο θα εξοικονομηθούν περισσότερα από τα μισά χρήματα που δαπανώνται για τις μετακινήσεις μαθητών.

Ακόμη όμως και με αυτές τις ενέργειες η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν ότι, με τις παρούσες συνθήκες και την αδυναμία να πραγματοποιηθούν και οι πλέον απαραίτητες παρεμβάσεις συντήρησης, είναι αδύνατη η ομαλή λειτουργία των σχολείων. Για το λόγο αυτό είναι αμφίβολο εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της σύσκεψης με τους Διευθυντές θα μεταφέρει ο Δήμαρχος στα κεντρικά αυτοδιοικητικά όργανα που βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις και συνεδριάσεις το τελευταίο διάστημα με αντικείμενο τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης, καθώς η λειτουργία των σχολικών μονάδων είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι όλης της χώρας.

 

 

    Γραφείο Τύπου

Δήμου Έδεσσας