Η συμμετοχή της Έδεσσας και της Περιοχής στην Εθνεγερσία του 1821

Printer-friendly version
exofyllo.jpg

Μια ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση του βιβλίου του Δημήτρη Ευαγγελίδη, με τίτλο «Η Συμμετοχή της Έδεσσας και της Περιοχής στην Εθνεγερσία του 1821», πραγματοποίησε ο Δήμος Έδεσσας.

Το βιβλίο φωτίζει μία μέχρι τώρα εν πολλοίς άγνωστη ή καλύτερα παραγνωρισμένη πτυχή της ιστορίας της Εθνεγερσίας του 1821 και αφορά τους Μακεδόνες αγωνιστές και την συμβολή τους στον Αγώνα. Ειδικότερα, η συμμετοχή των κατοίκων της Έδεσσας και της ευρύτερης περιοχής στην Εθνεγερσία του 19821 είναι παντελώς άγνωστη στο ευρύ κοινό, όπως σημειώνει ο συγγραφέας στο προλογικό του σημείωμα.

Η συγκεκριμένη έκδοση γίνεται 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 και για τον λόγο αυτό αποκτά και το στοιχείο της «επικαιρότητας».

Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου απέστειλε αντίγραφο του βιβλίου στην Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη και έλαβε την εξής απάντηση:

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, Αγαπητέ Δημήτρη,

Με μεγάλη χαρά, έλαβα το πρώτο αντίτυπο της επετειακής έκδοσης «Η συμμετοχή της Έδεσσας και της Περιοχής στην Εθνεγερσία του 1821», του Δημήτρη Ευαγγελίδη.

Ένα βιβλίο-φόρος τιμής, στους Εδεσσαίους και Μακεδόνες Αγωνιστές, που πολέμησαν με απαράμιλλη γενναιότητα, για την Ελευθερία της Πατρίδας μας.

Σε συγχαίρω για την προσπάθειά σου να διατηρηθεί ζωντανή η Ιστορική Μνήμη, για τις νεότερες γενιές, με την ευχή, ο Εορτασμός της Εθνικής Επετείου, που απλώνεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, να μας δώσει δύναμη και κουράγιο, για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.

  

Με εκτίμηση & φιλία,

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Πρόεδρος Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

 

Ο Δήμος Έδεσσας ευχαριστεί θερμά τον συγγραφέα Δημήτρη Ευαγγελίδη για την σημαντική αυτή προσπάθεια δημιουργίας ενός πνευματικού έργου για το οποίο είμαστε όλοι μας περήφανοι και θα αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές Εδεσσαίων και όχι μόνο!

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες που σχετίζονται με την πανδημία.