Ψήφισμα στήριξης των αγροτών

Printer-friendly version

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων, που έχει ως εξής.

 

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Υιοθετούμε τα αιτήματα των Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που είναι τα εξής:

 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

·        «Όχι» στην καθιέρωση λογιστικών βιβλίων στους φτωχούς αγρότες με ετήσιο τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

·       Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

 

ΧΡΕΗ

·       Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ή χωραφιού.

·       Διαγραφή κάθε ποσού από ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τις Τράπεζες. Κούρεμα των παραγωγικών δανείων από τις Τράπεζες των φτωχών γεωκτηνοτρόφων και ψαράδων.

·       Χορήγηση άτοκων καλλιεργητικών δανείων στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους με ευθύνη του Κράτους από τις Τράπεζες για να ανταποκριθούν στις καλλιεργητικές δαπάνες της τρέχουσας περιόδου χωρίς καμία προσημείωση.

 

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – ΕΙΣΟΔΗΜΑ – ΥΓΕΙΑ

·       Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% . Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα κι εφόδια.

·       Κατάργηση όλων των άμεσων κι έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014-2020 της Ε.Ε.  Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.

·       Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

·       Κατάργηση των χαρατσιών. Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

·       Να μην παρακρατούνται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς χρήματα των επιδοτήσεων για την εξόφληση των οφειλών προς τον ΟΓΑ, την Εφορία κι άλλα χρέη. Να δοθούν άμεσα όλες οι στρεμματικές ενισχύσεις χωρίς λόγο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για δήθεν λάθη για τα οποία δεν ευθύνονται οι παραγωγοί.

 

ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

·       Απλούστευση διαδικασίας μετάκλησης

·       Προσαρμογή του κόστους μετάκλησης στα νέα δεδομένα που έφερε η κρίση και που κύρια πλήττει τους κερασοπαραγωγούς (αβάσταχτο κόστος παραγωγής).

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

·       Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων κα της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.

 

 

 

 

   Γραφείο Τύπου

Δήμου Έδεσσας