Σχετικά με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
με έκπληξη διαβάσαμε το δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» με τίτλο «Κλείδωσε το 2ο κύμα διαθεσιμότητας», όπου αναφέρεται ότι στο στόχαστρο της Κυβέρνησης μπαίνουν 29 δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα οδηγηθούν στο κλείσιμο και οι εργαζόμενοί τους στην ανεργία.
Εάν ισχύει κάτι τέτοιο δημιουργούν αλγεινή εντύπωση αφενός ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η γνωστοποίηση των Κυβερνητικών επιλογών στους άμεσα ενδιαφερόμενους και αφετέρου το γεγονός ότι για την κατάργηση Δημοτικών Οργανισμών δεν έχουν λόγο οι οικείοι Δήμοι. Πρόκειται για έναν βαθύτερα αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας, τον οποίο κανείς αυτοδιοικητικός δεν μπορεί να ανεχτεί και τραυματίζει ανεπανόρθωτα το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα το κριτήριο της απασχόλησης προσωπικού, σύμφωνα με το οποίο όσες δημοτικές επιχειρήσεις απασχολούν μεγάλο αριθμό προσωπικού θα κλείσουν, είναι κάτι περισσότερο από απαράδεκτο καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη χαρακτηριστικά όπως η παραγωγικότητα και η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Σε ότι αφορά στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Έδεσσας (ΔΗΚΕΔΕ) πρόκειται για μία επιχείρηση που απασχολεί 23 εργαζόμενους που μισθοδοτούνται από την επιχείρηση και 36 εργαζόμενους σε διάφορα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, γεγονός που δείχνει το βαθμό αξιοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους δημότες.
Εκτός τούτων η ΔΗΚΕΔΕ δεν εμφανίζει ζημίες κατά τα 3 τελευταία χρόνια, άρα δεν υπάρχει καμιά θεσμική αιτιολόγηση για το κλείσιμο της επιχείρησης. Απεναντίας, ο Δήμος Έδεσσας της έχει παραχωρήσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τουριστικά την περιοχή των Μύλων και των Καταρρακτών, όπου έχει ολοκληρωθεί η κατάλληλη προετοιμασία και οι χώροι είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν και να υποδεχτούν τους επισκέπτες. Με βάση τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει η αξιοποίηση των τουριστικών χώρων των Μύλων και των Καταρρακτών, εκτός από τη μεγάλη συμβολή στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής, θα δημιουργήσει έσοδα στη ΔΗΚΕΔΕ που όχι απλώς θα σημειώσει μεγάλη κερδοφορία, αλλά θα έχει τη δυνατότητα επανεπένδυσης σημαντικών ποσών για τη συνεχή βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής.
Με βάση τα παραπάνω θέλω να επισημάνω ότι οι Δήμοι και μόνο αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία ή όχι των επιχειρήσεών τους. Η Κυβέρνηση οφείλει να δει τα προβλήματα του κρατικού μηχανισμού και να αφήσει τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης στους Δήμους. Πολύ περισσότερο η Τρόικα δεν μπορεί να εμμένει σε ισοπεδωτικές λογικές που οδηγούν σε αδιέξοδα.
Σε ότι αφορά στο Δήμο Έδεσσας από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε την προσπάθεια να παραμείνει η Δημοτική Αστυνομία και μέσα σε λίγες εβδομάδες δικαιωθήκαμε για τις αντιρρήσεις που προβάλαμε από την αρχή, καθώς το κυκλοφοριακό στην πόλη της Έδεσσας είναι χειρότερο από ποτέ με ευθύνη της Κυβέρνησης. Στηρίζουμε και τον αγώνα των Σχολικών Φυλάκων, καθώς κανείς μας δεν περισσεύει και πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στους πολίτες τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Το ενδεχόμενο να κλείσει η ΔΗΚΕΔΕ θα αποτελέσει έναν ακόμη ακρωτηριασμό για το Δήμο Έδεσσας, που, όπως και οι υπόλοιποι Δήμοι της χώρας, οδηγείται σε έναν αργό θάνατο.
Με τον ενδεχόμενο αυτό ακρωτηριασμό ο Δήμος Έδεσσας δεν θα μπορέσει να παρέχει σημαντικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, ενώ επιπρόσθετα δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει το σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής των Μύλων και των Καταρρακτών.
Πρόκειται για επιλογές μείζονος σημασίας, που δεν μπορούν να περάσουν άκριτα και ελαφρά τη καρδία. Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για να κρατήσουμε τις δομές μας και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να συνεχίσουμε να παρέχουμε στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες.
Με εκτίμηση
Δημήτριος Γιάννου Δήμαρχος Έδεσσας |