Συνάντηση για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP

Printer-friendly version
tap.jpg

 

Συνάντηση με αντικείμενο την ενημέρωση για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) είχε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου με εκπροσώπους της εταιρίας «Μακεδονική Τεχνική», που έχει αναλάβει την κτηματογράφηση των εκτάσεων από τις οποίες θα περάσει ο αγωγός. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φίλιππος Γκιούρος, η Δημοτική Σύμβουλος κα Μαρούλα Βλάχου Κατσάρα και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας κ. Αναστάσιος Δίου.

Ο TAP που θα ξεκινήσει από τους Κήπους του Έβρου και θα καταλήξει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας, θα περάσει και από το Δήμο Έδεσσας και συγκεκριμένα από τη Φλαμουριά, την Αγία Φωτεινή και το Γραμματικό. Με βάση το γεγονός αυτό θα υπάρχει η δυνατότητα για μελλοντική σύνδεση της περιοχής με την παροχή φυσικού αερίου, που είναι ένα φθηνό καύσιμο που έχει αντικαταστήσει το πετρέλαιο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Εκτός αυτού σημαντικές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία κατά τη διάρκεια κατασκευής του κολοσσιαίου αυτού έργου, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στα έργα κατασκευής αλλά και τα παράλληλα επαγγέλματα.

Ο TAP σχεδιάζεται και θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις υψηλές προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και για το λόγο αυτό αφενός δεν θα υπάρχουν αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του και αφετέρου στόχος της κοινοπραξίας είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αναμένεται να υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες από τις περιοχές των οποίων θα περάσει ο αγωγός, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η διαδικασία μελετών, κτηματογράφησης και πρόσβασης στη γη θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2014, ενώ ο αγωγός θα είναι έτοιμος στα τέλη του 2019 ή τις αρχές του 2020.

Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου την διέλευση του TAP από τα διοικητικά όρια του Δήμου Έδεσσας, που τόνισε ότι η περιοχή μας θα έχει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη από τη διέλευση του αγωγού.

 

  Γραφείο Τύπου

Δήμου Έδεσσας