Για την επιστροφή φόρου του πετρελαίου θέρμανσης

Printer-friendly version

Επιστολή με το αίτημα για αλλαγή του περιεχομένου της απόφασης για την επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έστειλε ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου, στους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών. Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Έδεσσας εξηγεί ότι η ανακοίνωση των κριτηρίων, αλλά και των Κλιματολογικών Ζωνών για την επιστροφή του επιπλέον φόρου που θα επιβληθεί στο πετρέλαιο θέρμανσης αφήνει το αίσθημα της αδικίας στους κατοίκους του Δήμου Έδεσσας.

Καταρχάς σε ότι αφορά στα κριτήρια υπάρχει αποκλεισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή μας που είναι από τις βορειότερες και πιο κρύες της χώρας υπάρχει τεράστια επιβάρυνση για όσους δεν πληρούν τα κριτήρια για την επιστροφή του επιπλέον φόρου. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες του Δήμου μας, που για να θερμάνουν το σπίτι τους χρειάζονται περίπου 3.000 lit πετρελαίου, αντιμετωπίζονται όπως και οι πολίτες της Κρήτης ή της Καλαμάτας που χρειάζονται 300 lit πετρελαίου για όλη τη χρονιά.

Εκτός αυτού η ένταξη του Νομού Πέλλας στη Β’ Κλιματολογική Ζώνη αποτελεί κατάφορη αδικία για όλο το Δήμο Έδεσσας και κυρίως για τους κατοίκους του ορεινού όγκου. Για παράδειγμα οι κάτοικοι της Άρνισσας και του Αγίου Αθανασίου ανήκουν στη Β’ Κλιματολογική Ζώνη, ενώ οι κάτοικοι του διπλανού Αγίου Παντελεήμονα στην Α’ Κλιματολογική Ζώνη επειδή βρίσκεται στο Νομό Φλώρινας. Κάπου εδώ σταματάει κάθε λογική και αρχίζει η γραφειοκρατική διοίκηση των Αθηνών, που δεν θέλησε να χωρίσει τις ζώνες με βάση τους Δήμους, που θα ήταν πολύ πιο δίκαιο, αλλά τους Νομούς.

Όλοι οι πολίτες συμμετέχουν στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η χώρα για να βρει διέξοδο από τη μεγάλη ύφεση και την οικονομική κρίση, όμως οι αδικίες εις βάρος ολόκληρων περιοχών δημιουργούν την αίσθηση ότι οι θυσίες που πραγματοποιούν αφενός δεν έχουν αντίκρισμα και αφετέρου δεν γίνονται από όλους. Η επιστροφή φόρου του πετρελαίου θέρμανσης είναι μία ατυχής απόφαση που πρέπει να επανεξεταστεί ως προς το περιεχόμενό της.

 

Γραφείο Τύπου

Δήμου Έδεσσας