Απάντηση σε επιστολή προς τον Σύλλογο Φιλόζωων Έδεσσας

Έδεσσα 25/07/2012 Αρ. πρωτ. 20721
Printer-friendly version

Η συγκεκριμένη επιστολή του Συλλόγου Φιλόζωων Έδεσσας αν και τυπικά απευθύνεται στο Δήμο Έδεσσας και την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, φαίνεται ότι είναι γραμμένη μόνο και μόνο για δημιουργία εντυπώσεων και μάλλον δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από μικροπολιτικές αντιπαλότητες, που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε χώρους όπως είναι οι σύλλογοι που εκφράζουν τους φιλόζωους.

Είναι αλήθεια ότι μας ταλάνισε το αν έπρεπε να απαντηθεί το υβριστικό αυτό κείμενο! Ποτέ δεν αρνηθήκαμε το διάλογο και για το λόγο αυτό θα απαντήσουμε στους υβριστές μας, αν και τα επιχειρήματα δεν ακούγονται με την ίδια ένταση των ύβρεων. Η αναφορά αυτή γίνεται διότι το κείμενο καταγγελίας του Συλλόγου αναφέρεται σε «πιθηκισμούς», «καταστάσεις τουρκομπαρόκ», «προεκλογικές υποσχέσεις και εξαπάτηση των πολιτών», ενώ δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει τη Δημοτική Αρχή ως «ανάλγητη, συντηρητική, με κομματικές παρωπίδες και σοβινιστικές αντιλήψεις», αλλά και «εγκλωβισμένη στην εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων και βολέματος ημετέρων». Ο κάθε καλόπιστος αναγνώστης καταλαβαίνει ότι οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τα ζώα ούτε με τη φιλοζωική δράση. Ακόμη και κάποιος με αισθητική «τουρκομπαρόκ» και «κομματικές παρωπίδες» μπορεί να είναι φιλόζωος!

Αυτό που –μάλλον ανεπιτυχώς και με ιδιαιτέρως άκομψο τρόπο- επιχειρούν οι υπογράφοντες και οι πολιτικοί τους μέντορες είναι να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά συμφέροντα και να πλήξουν τη Δημοτική Αρχή. Είναι δικαίωμά τους, αλλά θέλουμε να επισημάνουμε ότι γνωρίζουμε πως το υβριστικό αυτό κείμενο δεν εκφράζει όλα τα μέλη του Συλλόγου Φιλόζωων. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να κάνουμε την επισήμανση ότι είναι άκρως αντιδημοκρατικό να μην ενημερώνεις τα μέλη που υποτίθεται ότι εκπροσωπείς για τις ενέργειές σου και ιδιαίτερα προσβλητικό για τα μέλη του Συλλόγου να χρησιμοποιείται ο Σύλλογος Φιλόζωων για μικροπολιτικά παιχνιδάκια και αναίτιες επιθέσεις με χαρακτηρισμούς που δεν σχετίζονται με τη φιλοζωική ή όχι στάση και δράση της Δημοτικής Αρχής.

Εκτός από τον μικροπολιτικό του χαρακτήρα το κείμενο βρίθει από ανακρίβειες και φυσικά αποκρύπτει σκόπιμα τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί για τη δημιουργία νέου καταφυγίου, το οποίο θα πληρεί όλες τις προδιαγραφές. Ως εκ τούτου δεν είναι σκόπιμο να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στο υφιστάμενο καταφύγιο ζώων, το οποίο μετά την κατασκευή του νέου θα σταματήσει να λειτουργεί.

Σε ότι αφορά στις καταγγελίες ότι δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η περιοχή δεν υποστηριζόταν από πόσιμο νερό, κάτι που σταδιακά αντιμετωπίζεται και είναι θέμα ημερών η παροχή νερού, ενώ στα μελλοντικά σχέδια είναι και η εγκατάσταση μιας ηλεκτρογεννήτριας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του χώρου.

Η καταγγελία ότι ο χώρος δεν έχει αποχετευτικό σύστημα με αποτέλεσμα τα απόβλητα να ρίχνονται σε παρακείμενο ρέμα είναι απλή κακοήθεια, αφού τα απορρίμματα των ζώων εδώ και αρκετό καιρό συγκεντρώνονται σε κάδους, από όπου γίνεται και η αποκομιδή τους από την Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.

Ακόμα σε ότι αφορά στην ύπαρξη αύλειου χώρου και τη δυνατότητα κίνησης των ζώων, ο χώρος διαμονής και άσκησης που αναλογεί στο κάθε σκύλο, φροντίζουμε ώστε να πλησιάζει τις προδιαγραφές του νόμου (8 τ.μ. ανά ζώο), ενώ ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες της περίφραξης του αύλειου χώρου, ώστε τα ζώα να μπορούν πλέον να ασκούνται κατά ομάδες. Φυσικά, η παρατήρηση ότι ο αριθμός των ζώων είναι πολύ μεγάλος για το συγκεκριμένο χώρο είναι τελείως άστοχη, καθώς η συνολική έκταση που εξυπηρετεί τις ανάγκες των 100 περίπου σκύλων που φιλοξενούνται στο καταφύγιο, είναι περίπου 1700 τ.μ.  Υπάρχουν 11 χώροι που φιλοξενούν ενήλικα ζώα, δύο χώροι που φιλοξενούν κουτάβια, αναρρωτήριο 8 τ.μ. καθώς και χώρος άσκησης ο οποίος υπερβαίνει τα 400 τ.μ. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι υπάρχει άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων με άρρωστα ζώα από τον υπεύθυνο του καταφυγίου, που με την ιατρική υποστήριξη των κτηνιάτρων της περιοχής περιθάλπονται στο αναρρωτήριο του χώρου.

Το ότι δεν υπάρχει διοικητικός υπάλληλος για το καταφύγιο των αδέσποτων ζώων είναι γεγονός, αλλά σας ενημερώνουμε ότι αφενός τηρείται πλήρες μητρώο για τα ζώα του καταφυγίου από το Δήμο και αφετέρου οι υιοθεσίες πραγματοποιούνται με συμβόλαια υιοθεσιών και τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών. Σε παλαιότερη επιστολή μας σας είχαμε καλέσει να υποστηρίξετε εθελοντικά ως Σύλλογος τη διαδικασία καταγραφής των αδέσποτων ζώων στο χώρο γραφείου που σας έχουμε παραχωρήσει στην περιοχή των Μύλων. Αδιαφορήσατε για την πρόταση αυτή και απαξιώσατε να απαντήσετε. Αδιαφορήσατε επίσης όταν σας προτείναμε να υποστηρίξετε ένα πρόγραμμα υιοθεσιών μέσω του ιστοτόπου του Δήμου Έδεσσας, όπου θα παρέχονταν κατάλληλος χώρος στον οποίο θα είχατε πρόσβαση για να αναρτάτε τα προς υιοθεσία ζώα, μηνύματα ευαισθητοποίησης και πληροφορίες. Ούτε και σε αυτό απαντήσατε, διότι προφανώς επιλέγετε την μικροπολιτική στάση της κριτικής χωρίς να συμμετέχετε στην πραγματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Φυσικά, δεν υπάρχει κτηνίατρος και το θέμα λύνεται με τη συνδρομή ιδιωτών κτηνιάτρων της περιοχής, αλλά σε ότι αφορά την παρατήρηση πως δεν υπάρχει ειδική τροφή για κουτάβια πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι η σίτιση των κουταβιών γίνεται από εθελοντές φιλόζωους που μαγειρεύουν στα σπίτια τους, κάτι που η διοίκηση του Συλλόγου Φιλόζωων θα έπρεπε να γνωρίζει!

Ερχόμενοι στις σοβαρότερες καταγγελίες που σχετίζονται με τη μη απολύμανση του χώρου και την «εμφάνιση ασθενειών τύπου τύφου και ηπατίτιδας» και ότι «πολλά ζώα έχουν μολυνθεί από λεπτοσπείρωση και άλλα κατέληξαν από δάγκωμα φιδιών», το μόνο που θέλουμε να συστήσουμε είναι σοβαρότητα και υπευθυνότητα!

Ο χώρος απολυμαίνεται με ψεκασμό με ειδικό φάρμακο. Τα τελευταία κρούσματα λεπτοσπείρωσης παρατηρήθηκαν στο καταφύγιο το 2009. Μετά από διάγνωση κτηνιάτρου, έγινε ευθανασία σε δύο σκυλιά.

Το τελευταίο δάγκωμα από φίδι, σημειώθηκε πέρυσι και φυσικά με την κατάλληλη αγωγή, το ζώο επέζησε. Φέτος δεν παρατηρήθηκε κανένα ανάλογο περιστατικό, γιατί στις 4 Μαϊου 2012 τοποθετήθηκε περιμετρικά του καταφυγίου φιδόσχοινο.

Τέλος, σε ότι αφορά στην παρατήρηση ότι ο χώρος δεν είναι κατάλληλος από θέμα παρασιτικών εντόμων, όπως ψύλλοι και τσιμπούρια, είναι ψευδέστατη. Συγκεκριμένα φέτος, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα παρασιτικών εντόμων, γεγονός που οφείλεται αφενός μεν στον απλό ανώνυμο πολίτη χάρη στη στήριξη του οποίου αποπαρασιτώθηκαν στο σύνολό τους τα ζώα,  αφετέρου δε στους συνεχείς ψεκασμούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμα, πραγματοποιείται συνεχής μυοκτονία και για πρώτη φορά έγινε και ψεκασμός για τις μύγες.

Όπως καταλαβαίνει ο κάθε καλόπιστος πολίτης προσπαθούμε, με τους οικονομικούς πόρους που διαθέτουμε και τη συνδρομή εθελοντών φιλόζωων, να κρατάμε στο καλύτερο δυνατό σημείο το επίπεδο διαβίωσης των φιλοξενούμενων ζώων στο καταφύγιο. Ο Σύλλογος Φιλόζωων Έδεσσας απέχει από αυτή την προσπάθεια παρά τις εκκλήσεις μας για συνεργασία. Ίσως για τη διοίκηση του Συλλόγου είναι προτιμότερη η στείρα αντιπαράθεση και ο καταγγελτικός λόγος χωρίς περιεχόμενο, που εξυπηρετεί άλλους στόχους από τη ζωωφιλία. Ευτυχώς που δεν ακολουθούν αυτή την ατραπό όλοι οι φιλόζωοι της πόλης και συνεχίζουν να προσφέρουν τις εθελοντικές τους υπηρεσίες στα αδέσποτα ζώα και το κοινωνικό σύνολο έξω από τα πλαίσια του Συλλόγου σας.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι επίκειται η μεταφορά του καταφυγίου σε χώρο πιο κατάλληλο. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Έδεσσας έχει καταθέσει σχετικό αίτημα με φάκελο διεκδίκησης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αναμένεται η έγκριση της παραχώρησης του χώρου στο Δήμο Έδεσσας για τη δημιουργία του καινούργιου καταφυγίου.

Μετά από την παράθεση όλων αυτών των στοιχείων και επιχειρημάτων η φράση με την οποία κλείνει το κείμενο της διοίκησης του Συλλόγου περί μασκών που πρέπει να πέσουν μάλλον αλλάζει αποδέκτες.

 

 

Ο Δήμαρχος Έδεσσας

 

 

 

Δημήτριος Γιάννου