ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Printer-friendly version

 

 

 

ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

για την εφαρμογή του

Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων

 

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οικ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19.05.2023 (ΦΕΚ 3475/24.05.2023 τεύχος Β’)  και την από 10-4-2024 ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι υποχρεωτική η προληπτική πυροπροστασία των ακινήτων, δηλαδή οικόπεδα ή γήπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί κτίρια και:

 «α. βρίσκονται µέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις και ειδικότερα:

-σε δάση ή δασικά οικοσυστήµατα ή δασικές εκτάσεις των παρ.1, 2 και 3 του άρθρου 3 του ν.998/79.

-σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ηµιορεινών, ορεινών και ανώµαλων εδαφών της παρ. 1 του άρθρου 5 π.δ. 32/2016, είτε είναι δηµόσιες, είτε είναι αναγνωρισµένες ως ιδιωτικές.

-σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ηµιορεινές και µη κείµενες επί ανώµαλων εδαφών) της παρ. 3 του του άρθρου 5 π.δ. 32/2016.

β. βρίσκονται εν όλω ή εν µέρει εντός ακτίνας τριακοσίων (300) µέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης α.

γ. βρίσκονται µέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.998/79, όπως ισχύει.

δ. βρίσκονται εντός ακτίνας τριακοσίων (300) µέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης γ.

ε. βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.998/79.»

Οι ως άνω περιοχές σημαίνονται με πράσινο χρώμα στους αναρτημένους δασικούς χάρτες (https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension).

Υποχρέωση των ιδιοκτητών ακινήτων που βρίσκονται στις περιοχές αυτές και εμπεριέχουν κτίσμα είναι:

  1. Η σύνταξη  Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης Πυροπροστασίας, από τεχνικό επιστήμονα τα οποία με τα συνοδευτικά τους στοιχεία υποβάλλονται από τον εξουσιοδοτημένο διαχειριστή έως την 10η Μαΐου 2024.
  2. Η υποβολή Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων Πυρασφάλειας, μέχρι την 10η Ιουνίου 2024, στην οποία δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του τεχνικού επιστήμονα βάσει των προβλέψεων του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς. Τα μέτρα αυτά αφορούν στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης.

Μέχρι τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρµας στην οποία θα καταχωρίζονται το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η Έκθεση του αρµόδιου τεχνικού επιστήµονα και η Δήλωση Εφαρµογής των µέτρων πυρασφαλείας του ιδιοκτήτη, τα ανωτέρω στοιχεία υποβάλλονται εις διπλούν σε έντυπη μορφή στον οικείο Δήμο.

Τα μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα εφαρμόζονται υποχρεωτικά έως 31/03/2025 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως υψηλής και ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας και έως 31/03/2026 για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως χαμηλής ή μεσαίας επικινδυνότητας.

 

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΘΩΜΑΣ

 

ΑρχείοΜέγεθος
fek-2023-tefxos_b-03475.pdf4.35 MB