Δράσεις προστασίας από τον κορωνοϊό

Printer-friendly version
kaneis_monos.jpg

Σήμερα, ξεκινάει μία ακόμα προσπάθεια προστασίας του τοπικού πληθυσμού με την πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού δωρεάν test Covid-19, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Έδεσσας με τον ΕΟΔΥ.

Αυτό διότι παρά την υποχώρηση του αριθμού των κρουσμάτων ο ιός βρίσκεται ακόμη ανάμεσά μας και δεν πρέπει να εφησυχάσουμε ούτε στιγμή. Άλλωστε, η Έδεσσα και οι Κοινότητες του δήμου μας έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα. Παρά το γεγονός ότι ετοιμαζόμαστε για τα Χριστούγεννα - τα πιο περίεργα και δύσκολα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών – το κλίμα στην πόλη και σε όλο τον Δήμο Έδεσσας είναι πένθιμο, διότι χάσαμε ανθρώπους εξαιτίας των επιπτώσεων του κορωνοϊού! Χάσαμε δικούς μας ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, που θα μας λείψουν αυτά τα περίεργα Χριστούγεννα.

Όλοι οι υπόλοιποι όμως οφείλουμε να διαφυλάξουμε την Ελπίδα και αυτό γίνεται μόνο με την ευλαβική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από τον καθένα μας και την πραγματοποίηση δράσεων από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και του Κράτους. Επειδή το ημερολογιακό έτος φτάνει στο τέλος του ήρθε η ώρα για έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων που έχει κάνει ο Δήμος Έδεσσας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.

Ως «Δήμος Έδεσσας» νοείται ο κυρίως Οργανισμός του Δήμου, αλλά και τα νομικά του πρόσωπα που ανέλαβαν σημαντικές δράσεις στον τομέα αυτό, δηλαδή η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας (ΔΗΚΕΔΕ) με Πρόεδρο την Νατάσα Ιατρίδου και το Ν.Π.Δ.Δ. ΕΥ ΖΗΝ με Πρόεδρο τον Δημήτρη Γιώγα. Σημαντικό ρόλο φυσικά έχουν διαδραματίσει και οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με Προέδρους η πρώτη τον Αλέξανδρο Πασχάλη και στη συνέχεια τον Σωτήρη Μούκα και η δεύτερη τη Νατάσα Ιατρίδου. Η Αντιδήμαρχος Μαρούλα Βλάχου – Κατσάρα έχει ιδιαίτερη συμβολή στην στήριξη των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, ενώ τον γενικό συντονιστικό ρόλο έχει ο υπεύθυνος για τις δράσεις Covid-19, Αντιδήμαρχος Κώστας Λαμπρόπουλος, που με την ιατρική του ιδιότητα έχει δώσει κύρος και επιστημονική προσέγγιση στις δράσεις μας.

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δράσεις δωρεάν ανίχνευσης του ιού με χιλιάδες δωρεάν test στον τοπικό πληθυσμό, που διενεργήθηκαν και διενεργούνται προαιρετικά.

Τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης όσο και της δεύτερης καραντίνας συστάθηκε Ομάδα Διαχείρισης και Αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού, με έδρα την ΔΗΚΕΔΕ, η οποία με σύνθημα «Κανείς Μόνος» διεύρυνε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και παρέχει σημαντικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας:

  • Λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο για την καταγραφή των αναγκών και τη στήριξη όσων το επιθυμούν.
  • Πραγματοποιεί ψώνια ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων από το φαρμακείο της επιλογής του καθενός και τα παραδίδει με ασφάλεια στα σπίτια όσων δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν.
  • Διεκπεραιώνει αιτήματα για παράδοση πάσης φύσεων δικαιολογητικών από το ΚΕΠ.
  • Συνδράμει τις υγειονομικές υπηρεσίες, ανάλογα με τις ανάγκες και τις υγειονομικές οδηγίες τους.
  • Προσφέρει δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη και είδη πρώτης ανάγκης σε άπορους και οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας.

Σε ότι αφορά στα μέλη του ΚΑΠΗ Έδεσσας γίνεται συνταγογράφηση για 810 μέλη και διανομή των συνταγών στα φαρμακεία που υποδεικνύουν. 

Έχει διατεθεί το κτήριο του ΚΑΠΗ Έδεσσας στην υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Εδεσσας, με παράλληλη παροχή συνεχούς καθαριότητας και απολύμανσης του χώρου, ώστε να μπορέσουν οι συνδημότες μας να μπορούν να προσφέρουν αίμα σε έναν ασφαλή χώρο έξω από το Νοσοκομείο.

Μετά από συνεννόηση με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου η ΔΗΚΕΔΕ έχει πραγματοποιήσει δωρεά προς το Νοσοκομείο Έδεσσας 100 ειδικών στολών για προστασία του προσωπικού, η ηλεκτρικών ψηφιακών θερμομέτρων και μίας συσκευής παροχής υψηλής παροχής οξυγόνου, που βοηθάει ιδιαίτερα του ασθενείς με κορωνοϊό. Ο Δήμος προχωράει στη δωρεά τριών (3) ακόμα συσκευών παροχής υψηλής ροής οξυγόνου.

Υπάρχει συνεργασία με όλους τους φορείς για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για τη διαβίωσή τους.

Τέλος, όσο λειτουργούσαν τα σχολεία είχαν πλήρη κάλυψη σε απολυμαντικά και είδη ατομικής προστασίας, ενώ πραγματοποιήθηκαν απολυμάνσεις από ειδικό συνεργείο όπου απαιτήθηκε.

Απολυμάνσεις έχουν γίνει κατά καιρούς και σε κοινόχρηστους χώρους, όπου διαπιστωνόταν συνάθροιση συμπολιτών μας, ενώ η λειτουργία των υπηρεσιών του Δημαρχείου και των νομικών μας προσώπων γίνεται με πλήρη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από την πρώτη στιγμή της πανδημίας.

Οι παραπάνω δράσεις συνοψίζουν τις δράσεις του Δήμου Έδεσσας και των νομικών του προσώπων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έχουμε κάνει πολλά, αλλά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια!