Θέματα πολιτισμού του Δήμου Έδεσσας

Printer-friendly version

Ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου, με όλους τους Βουλευτές του Νομού Πέλλας, κ. Γιώργο Καρασμάνη, Διονύση Σταμενίτη, Ιορδάνη Τζαμτζή και Θεοδώρα Τζάκρη, πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, κ. Κώστα Τζαβάρα και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κα Μενδώνη, με αντικείμενο τα θέματα πολιτισμού της περιοχής του Δήμου Έδεσσας.

Στη συνάντηση τέθηκε αρχικά το θέμα του έργου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με την αποκάλυψη των τοιχοποιιών του παλιού τζαμιού. Εκτός του γεγονότος ότι δόθηκε λύση με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για τις απαιτούμενες αρχαιολογικές εργασίες ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα αλλάξει η χρήση του χώρου και θα παραμείνει ένας λειτουργικός πολυχώρος, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών της Έδεσσας.

Τέθηκε επίσης και το μεγάλο θέμα της συντήρησης του τζαμιού της Έδεσσας και αλλαγής της χρήσης του, καθώς υπάρχει κίνδυνος από τη διάβρωση του κτηρίου. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει συνεργασία του Δήμου Έδεσσας με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη και να βρεθεί η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου.

Θέμα συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων είναι και οι συντηρήσεις του Πύργου και του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κάτω Γραμματικό. Για τα συγκεκριμένα μνημεία υπάρχει ήδη συνεργασία και έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες πρώτες εργασίες καθαρισμού, ενώ στόχος είναι να γίνουν εκτενείς συντηρήσεις των μνημείων.

Τέλος, ο Δήμαρχος Έδεσσας έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου, που έχει εξαιρετική σημασία για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και δόθηκαν λύσεις για έργα πολιτισμού μεγάλης σημασίας για το Δήμο Έδεσσας.

 

 

Γραφείο Τύπου

Δήμου Έδεσσας