Ημερίδα για το Σύμφωνο των Δημάρχων

Printer-friendly version
imerida.jpg

 

Ο Δήμος Έδεσσας σε συνεργασία με την Ανατολική Θεσσαλονίκης Α.Ε. διοργάνωσαν ημερίδα με τίτλο «Σχέδια Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας ΟΤΑ», που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Έδεσσας το απόγευμα της Τετάρτης 17 Απρίλιου.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε αρχικά το πρόγραμμα CITY_SEC στο οποίο από Ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο Δήμος Έδεσσας και άλλοι τέσσερις Δήμοι από το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με συντονιστή την «Ανατολική». Το CITY_SEC παρέχει τεχνική στήριξη για τη συμμετοχή των Δήμων στο Σύμφωνο των Δημάρχων, καθώς επίσης και την υλοποίηση διακρατικών δράσεων μεταξύ φορέων πέντε Ευρωπαϊκών χωρών.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το Σχέδιο Δράσεις Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) του Δήμου Έδεσσας, το οποίο εκπόνησαν στελέχη του Δήμου Έδεσσας με την υποστήριξη της «Ανατολικής». Πρόκειται για μία επίπονη δουλειά καταγραφής και ανάλυσης και με βάση τα στοιχεία της μελέτης που εκπονήθηκε ο Δήμος Έδεσσας καλείται να μειώσει τις εκπομπές αερίων και την κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό 38% περίπου. Υπενθυμίζουμε ότι το ΣΔΑΕ του Δήμου Έδεσσας κατατέθηκε από τον Δήμαρχο Έδεσσας στον αρμόδιο Επίτροπο Ενέργειας κ. Γκίντερ Έτινγκερ σε ειδική τελετή που έγινε στις Βρυξέλες.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η αντίστοιχη μελέτη του Δήμου Καλαμαριάς, που συμμετέχει στο πρόγραμμα, όπως επίσης και μία ενδιαφέρουσα εισήγηση για τις πράσινες προμήθειες.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έκλεισε με εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Φωτογραφίζουμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη – Αειφόρος διαβίωση σε μία μεταβαλλόμενη κοινωνία».

Στο Σύμφωνο των Δημάρχων συμμετέχουν 4.500 περίπου Δήμοι απ’ όλη την Ευρώπη, που έχουν συνολικό πληθυσμό 166 εκατομμύρια κατοίκους περίπου, ενώ η κατάθεση του ΣΔΑΕ του Δήμου Έδεσσας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο Σύμφωνο. Το Σύμφωνο των Δημάρχων δεν είναι απλώς ένας χώρος έκφρασης των περιβαλλοντικών μας ανησυχιών, αλλά μία ισχυρή αυτοδιοικητική ομάδα που μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους τα μέλη της, ενώ θα αποτελεί και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη διεκδίκηση πόρων κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου, ο Δήμαρχος Σκύδρας κ. Γιώργος Χοΐδης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Μάκης Ιωσηφίδης, στελέχη του Δήμου Έδεσσας που εκπόνησαν και παρουσίασαν τη μελέτη, στελέχη της «Ανατολικής Αναπτυξιακής» που είναι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα και πολίτες.

 

Γραφείο Τύπου

Δήμου Έδεσσας