Αποκαλυπτήρια μνημείου για τη Μάχη της Άρνισσας

Printer-friendly version
img_9913.jpg
img_9926.jpg

 

 

 

 

 

Σε μία συγκινητική τελετή πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Μάχη της Άρνισσας (Οστρόβου), με την παρουσία του Δημάρχου Έδεσσας κ. Δημήτρη Γιάννου, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πέλλας κ. Θόδωρου Θεοδωρίδη, των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών και πλήθους κατοίκων της περιοχής.

Στο μνημείο αναγράφεται «ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΟΣΤΡΟΒΟΥ, 4 – 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1912» και στη συνέχεια αναφέρονται τα ονόματα των πεσόντων και οι τόποι καταγωγής τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες της Μάχης της Άρνισσας (Οστρόβου) και αποκαλυπτήρια του Μνημείου.

Το ιστορικό της Μάχης και του ρόλου της στην απελευθέρωση της Μακεδονίας ανέπτυξε ο συντοπίτης μας δάσκαλος και ιστορικός ερευνητής, κ. Ιωάννης Παπαλαζάρου. Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην εκταφή των οστών των αγωνιστών που χάθηκαν και τη συγκέντρωση τους στο χώρο του σημερινού μνημείου, όπως επίσης και στο ιστορικό του παλιότερου μνημείου που υπήρχε στην περιοχή και καταστράφηκε. Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το γεγονός ότι πολλοί από τους ανθρώπους που συνέδραμαν στη διαφύλαξη των οστών των αγωνιστών της Μάχης ήταν παρόντες στα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Ο ιερέας της Άρνισσας, π. Νικόλαος στη σύντομη προσφώνησή του ανέφερε για το μνημείο «Καταφέραμε να κρατήσουμε την ιστορία. Όσο δεν υπήρχε το μνημείο λυπόμουν κι έλεγα ότι θα χαθεί η ιστορία. Τώρα ξέρω ότι δεν θα χαθεί, θα ξέρουν τα παιδιά μας τι έγινε στον τόπο μας».

Ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου χαρακτήρισε το μνημείο της Μάχης της Άρνισσας (Οστρόβου) «σταυροδρόμι ιστορίας για την Άρνισσα» και αναφερόμενος στη σημασία του είπε ότι αν ξεχάσουμε την ιστορία μας θα ξεχαστούμε σαν έθνος.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου έδωσε τιμητική πλακέτα στον απόγονο του Μακεδονομάχου Ιωάννη Παπαδημητράκη, ο οποίος δώρισε αντίγραφα των τιμητικών διπλωμάτων που απέδωσε ο τότε Υπουργός Στρατιωτικών Ελευθέριος Βενιζέλος στον πρόγονό του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και τον Εθνικό Ύμνο που έψαλλαν οι παραβρισκόμενοι μαζί με την στρατιωτική μπάντα και το άγημα που απέδωσε τιμές.

 

Γραφείο Τύπου

Δήμου Έδεσσας