ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Υποβλήθηκε από press dhmou edessas στις Πέμ., 10/09/2015 - 10:00
Printer-friendly version

Αγαπητοί μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς,

ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά και η καθεμιά και ο καθένας σας έχει τις προσδοκίες και τους στόχους του από αυτή. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται μόνο με σκληρή και οργανωμένη δουλειά και από τη μεριά μου σας εύχομαι ολόψυχα η προσπάθεια που θα κάνετε να ανταμειφθεί όπως πρέπει.

Εύχομαι επίσης σε όλες και όλους σας να μπορέσετε να αναπτύξετε δημιουργικές πρωτοβουλίες, με στόχο την προσωπική σας ικανοποίηση, αλλά και τη βελτίωση του συνολικού εκπαιδευτικού επιπέδου στον τόπο μας, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και ο χώρος της Παιδείας.

Είναι αλήθεια ότι - όσο και αν προσπαθούμε για το αντίθετο - η δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα μας έχει επηρεάσει και την εκπαίδευση. Προσωπικά πιστεύω ότι η Παιδεία και η Υγεία έπρεπε να είναι οι τομείς που θα επηρεάζονταν τελευταίοι από την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση που βιώνει η χώρα μας, αλλά η πράξη δείχνει ότι την άποψη αυτή δεν τη συμμερίζονται όλοι όσοι υπηρετούν τον Ελληνικό λαό από θέσεις ευθύνης. Παρ’ όλα αυτά δεν μας επιτρέπεται να το βάλουμε κάτω. Ειδικά όσοι υπηρετούμε το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεχίζουμε την προσπάθεια να βελτιώσουμε τη ζωή όλων μας, με όσα μέσα διαθέτουμε.

Χαρακτηριστικό στοιχείο των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε είναι ότι η προετοιμασία των σχολικών κτηρίων μας έγινε χάρη σε συλλογική προσπάθεια αν και τα λιγοστά χρήματα που προορίζονταν για αυτό το σκοπό ήρθαν, κυριολεκτικά, την τελευταία στιγμή! Φυσικά, εάν περιμέναμε να έρθουν πρώτα τα χρήματα και μετά να κάνουμε τις παρεμβάσεις στα σχολεία μας, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, το πρώτο κουδούνι θα μας έβρισκε να βάφουμε και να αποκαθιστούμε φθορές… Αντί αυτού επιλέξαμε να κινηθούμε διαφορετικά και, κινούμενοι στα όρια της νομιμότητας, να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις παρεμβάσεις που απαιτούνταν να γίνουν στα σχολικά μας κτήρια.

Βέβαια, για να μην αναφέρουμε μόνο τα αρνητικά, όλη αυτή η κατάσταση με τους μειωμένους πόρους και την έλλειψη προγραμματισμού από πλευράς του κράτους που στέλνει τον Σεπτέμβριο τα χρήματα για τις αποκαταστάσεις στα σχολεία, έχει και τα θετικά του! Αναφέρομαι στην κινητοποίηση κοινωνικών δυνάμεων που αφενός μας κάνουν περήφανους και αφετέρου δείχνουν ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να τα καταφέρνουν πολύ καλά όταν ενεργοποιούνται ως αντίρροπες δυνάμεις στην αβελτηρία των κρατικών θεσμών.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για όλη αυτή την μεγάλη προσπάθεια τους Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών κ. Γιάννη Χατζόγλου και κ. Ευτυχία Ταμβίσκου, τους Διευθυντές των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν στην προσπάθεια, τους εργαζόμενους στο Δήμο, αλλά και όσους γονείς ένωσαν τις αγωνίες τους με τις δικές μας και συνέβαλαν στην επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για τα παιδιά μας. Πιστεύω ότι χάρη στη συλλογική προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων ξεκινάει μία νέα σχολική χρονιά με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

Ο Δήμος Έδεσσας θα είναι πάντα παρών και μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς θα δίνουμε τη μάχη για να μην επηρεαστεί αρνητικά η εκπαιδευτική διαδικασία από εξωγενείς παράγοντες και τα σχολεία μας να λειτουργούν απρόσκοπτα, γιατί η μόρφωση των παιδιών μας είναι η εγγύηση για να βελτιώσουμε το μέλλον της κοινωνίας μας.

Καλή σχολική χρονιά!

 

 

Δημήτρης Γιάννου

Δήμαρχος Έδεσσας