Συνέδριο του Ελληνογαλλικού Ινστιτούτου

Printer-friendly version
1.jpg

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το Επιχειρηματικό Forum του Ελληνογαλλικού Ινστιτούτου, με θέμα «Τουρισμός: Στρατηγικός Τομέας Ανάπτυξης», στο οποίο ήταν προσκεκλημένος ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου, για να καταθέσει προτάσεις γύρω από την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και να παρουσιάσει το τουριστικό προϊόν του Δήμου Έδεσσας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν η Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, εκπρόσωποι Τουριστικών Οργανισμών και Δήμαρχοι από την Ελλάδα και τη Γαλλία, εκπρόσωποι τουριστικών πρακτορείων και άνθρωποι της αγοράς.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το τουριστικό προϊόν του δήμου μας, με έμφαση στην πόλη της Έδεσσας με τους μοναδικούς καταρράκτες σε αστικό χώρο σε όλη την Ευρώπη, τον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου με το Χιονοδρομικό Κέντρο και τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής.

Από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν δύο στοιχεία θα μπορούσαν να τονιστούν: πρώτον η δέσμευση του Υπουργού κ. Πιτσιόρλα και εξειδικευμένων Γάλλων τεχνικών σε θέματα διαχείρισης χιονοδρομικών κέντρων για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμακτσαλάν και δεύτερον η αποδοχή της πρότασης του Δημάρχου για άμεση εξεύρεση λύσης για το «Ξενία» που ρημάζει και θα συζητηθούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Δήμος Έδεσσας.

Εκτός αυτών ο Δήμαρχος Έδεσσας πρότεινε στους εκπροσώπους της Airfrance και των τουριστικών πρακτορείων που συμμετείχαν στην εκδήλωση τη δημιουργία ενός πακέτου που θα περιλαμβάνει τη Βεργίνα, την Πέλλα, τα Λουτρά και φυσικά την Έδεσσα και τον παλιό Άγιο Αθανάσιο με το Χιονοδρομικό μας Κέντρο. Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου του τουρισμού άκουσαν με πολύ ενδιαφέρον την πρόταση και ανανέωσαν την επαφή τους με τον κ. Γιάννου προκειμένου να συζητηθούν λεπτομέρειες και πιθανώς να σχεδιαστεί το εγχείρημα.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου, δήλωσε σχετικά «Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τον Δήμο Έδεσσας, έναν ευλογημένο τόπο που έχει αρχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών αλλά και των tour operators. Φυσικά, δεν είναι μόνο η Έδεσσα, ο παλιός Άγιος Αθανάσιος και το Χιονοδρομικό. Ο τόπος μας έχει πολλά σημεία ενδιαφέροντος, αλλά στηριζόμαστε στα σημεία αιχμής για να αναδείξουμε όλα τα χαρακτηριστικά του τόπου μας.

Πιστεύω στην εξωστρέφεια και για το λόγο αυτό έκανα μία πρόταση για την οποία έδειξαν ενδιαφέρον κολοσσοί του τουριστικού χάρτη. Η πρόταση είναι να δημιουργηθεί ένα τουριστικό πακέτο με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής (Βεργίνα, Πέλλα, Λουτρά Πόζαρ) και την Έδεσσα, τον παλιό Άγιο Αθανάσιο και το Χιονοδρομικό Κέντρο. Αυτό προϋποθέτει συνεργασία με μεγάλα τουριστικά γραφεία και ένταση των δρομολογίων της Airfrance προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, κάτι που οι εκπρόσωποι των εταιριών είδαν με ενδιαφέρον.

Τέλος, σημαντικό είναι το γεγονός ότι ξεκινάμε μία νέα προσπάθεια να βρεθεί λύση για το Ξενία, ενώ διασφαλίσαμε τη μεταφορά τεχνογνωσίας Γάλλων ειδικών για τη βελτίωση της λειτουργίας του Χιονοδρομικού μας Κέντρου.

Σε γενικές γραμμές ήταν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση που φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για παραγωγή θετικών αποτελεσμάτων για το τουριστικό μας προϊόν».