Σε εξέλιξη η διαδικασία μίσθωσης του Καταστήματος των Καταρρακτών

Υποβλήθηκε από press dhmou edessas στις Δευ., 09/07/2018 - 12:25
Printer-friendly version

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διακήρυξη για την μίσθωση του δημοτικού ακινήτου που στεγάζει το κατάστημα των Καταρρακτών, με ημερομηνία λήξης την 27η Ιουλίου 2018.

Το Κέντρο των Καταρρακτών, εκτός από το καλύτερο ενδεχομένως ακίνητο της Έδεσσας, αποτελεί και έναν εμβληματικό χώρο για όλους τους Εδεσσαίους, καθώς έχουμε συνδέσει έντονες στιγμές της ζωής μας με αυτόν. Ουσιαστικά, είναι ένας χώρος που για όλους μας έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία, ενώ ταυτόχρονα έχει ιδιαίτερα μεγάλη εμπορική αξία και είναι η "βιτρίνα" της πόλης για τους πολυάριθμους επισκέπτες της.

Εδώ και καιρό έχει ληφθεί η απόφαση από την πλευρά του Δήμου Έδεσσας για την μίσθωση του κτηρίου, καθώς η λειτουργία του χώρου στο πλαίσιο της ομώνυμης Δημοτικής Επιχείρησης ήταν ζημιογόνος και δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί συσσωρεύοντας χρέη και λειτουργώντας ουσιαστικά εις βάρος του συνόλου των δημοτών. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης καθυστέρησε για διάφορους τυπικούς λόγους, όμως τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η διακήρυξη, για την οποία υπήρξε εκτενής διάλογος με ειδικούς και πολύ προσεκτική και σοβαρή προετοιμασία.

Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκε η διακήρυξη δείχνει και τη σοβαρότητα της στάσης του Δήμου Έδεσσας απέναντι στη δημοτική περιουσία και το συγκεκριμένο ακίνητο, που έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα στα οποία έγινε αναφορά παραπάνω. Ουσιαστικά, η διακήρυξη περιλαμβάνει ιδιαίτερα απαιτητικούς όρους για τους υποψήφιους μισθωτές, μεταξύ των οποίων την κατάθεση εγγυητικών επιστολών μεγάλης αξίας, δηλαδή 120.000 € εγγύησης για την έγκαιρη καταβολή των μισθωμάτων και 250.000 € για την ακριβή και εμπρόθεσμη εκτέλεση των υπόλοιπων όρων της σύμβασης που θα υπογραφεί, την άμεση καταβολή των μισθωμάτων της πρώτης διετίας, την υποχρέωση για πυρασφάλιση του κτηρίου, δικλείδες ασφαλείας για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και πολλούς ακόμα όρους που εγγυώνται την άριστη λειτουργία του χώρου κατά τη διάρκεια της 25ετούς μίσθωσης. Επιπρόσθετα, η τιμή εκκίνησης που ορίστηκε για το μηνιαίο μίσθωμα είναι 5.000 €, γεγονός που αφενός διασφαλίζει την σοβαρότητα με την οποία απαιτούμε να αντιμετωπιστεί ο χώρος από τον μισθωτή και αφετέρου δείχνει ότι γνωρίζουμε πολύ καλά την αξία του ακινήτου.

Το σύνολο των παραπάνω ιδιαίτερα απαιτητικών όρων διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δήμου Έδεσσας και την πορεία του ακινήτου, που είναι όπως προαναφέρθηκε η βιτρίνα της πόλης, και επιθυμία όλων είναι να στεγάσει μία κερδοφόρα επιχείρηση που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες της. Σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση των πολύ απαιτητικών όρων έχει διαδραματίσει η εμπειρία του Δήμου Έδεσσας από την εκμίσθωση δημοτικών ακινήτων σε παλιότερες εποχές. Πρόκειται για ακίνητα στην πόλη της Έδεσσας που μπορούν να χαρακτηριστούν "φιλέτα" κι όμως παραμένουν ανεκμετάλλευτα ή υπέστησαν σημαντικές φθορές, λόγω της προχειρότητας ή της επιπολαιότητας με την οποία είχαν αντιμετωπιστεί οι όροι των διακηρύξεων, που αν και διενεργήθηκαν πριν από πολλά χρόνια βιώνουμε ακόμα και σήμερα με πολύ δυσάρεστο τρόπο τα αποτελέσματά τους!

Η παρούσα διοίκηση του Δήμου Έδεσσας, σε όλες τις μέχρι τώρα εκμισθώσεις ακινήτων και σε όλους τους διαγωνισμούς, έχει ως αρχή της τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου Έδεσσας και με τις πράξεις της - τους όρους όλων των μέχρι τώρα διακηρύξεων και φυσικά της τρέχουσας διακήρυξης - δείχνει ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να αξιοποιήσει με τρόπο που αντιβαίνει το συμφέρον της πόλης τη δημοτική περιουσία, που σε τελική ανάλυση είναι η κοινή περιουσία όλων των δημοτών! Ακόμη περισσότερα δείχνει ότι σέβεται και εκτιμά την κοινή μας περιουσία, απαιτώντας το τίμημα που πρέπει για το κάθε ακίνητο.

Ευχή όλων μας είναι η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της διαδικασίας και η ανάδειξη ως μισθωτή ενός σοβαρού επιχειρηματία ή σχήματος, που θα απογειώσει τη λειτουργία του χώρου και θα συμβάλει στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της πόλης.

 

( categories: )