Ξεκίνησε η εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων LED

Printer-friendly version
led.jpg

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων τύπου LED στο πλαίσιο του μεγάλου έργου αντικατάστασης του συνόλου των φωτιστικών σωμάτων του Δήμου Έδεσσας.

Οι αντικαταστάσεις ξεκίνησαν με τοποθέτηση 70 φωτιστικών σωμάτων στην Άρνισσα και στη συνέχεια στην πόλη της Έδεσσας. Οι τοποθετήσεις των πρώτων φωτιστικών έγιναν πιλοτικά ξεκινώντας από τον ορεινό όγκο και την πόλη της Έδεσσας και συνεχίζονται με την ολοκλήρωση της έκδοσης των αποτελεσμάτων της φωτομέτρησης. Τα πρώτα αποτελέσματα της φωτομέτρησης έδειξαν ότι τα παλιά ενεργοβόρα φωτιστικά είχαν απόδοση 6 έως 10 lux, ενώ τα καινούρια φωτιστικά τύπου led έχουν απόδοση 50 - 55 lux, βελτιώνοντας δραστικά την ποιότητα του φωτισμού. Ταυτόχρονα μειώνουν την ενεργειακή κατανάλωση κατά 65% περίπου, καθώς τα φωτιστικά των 120 Watt αντικαθίστανται με led των 42 Watt. Η μείωση της κατανάλωσης θα είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν υπολογιστεί και το γεγονός ότι τα νέα φωτιστικά διαθέτουν μηχανισμό μείωσης της έντασης του φωτός (dimmer) κατά τις πρωινές ώρες, που δεν υπάρχει απαίτηση για άπλετο φωτισμό.

Επιπρόσθετα, πρέπει να τονιστεί ότι στις υποχρεώσεις του αναδόχου είναι και ο έλεγχος των προδιαγραφών των φωτιστικών σωμάτων από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, γεγονός που διασφαλίζει την ποιότητα του έργου και την απόλυτη τήρηση των προδιαγραφών του εξοπλισμού.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου, εμφανώς ικανοποιημένος από την έναρξη της υλοποίησης του έργου, δήλωσε:

«Ξεκίνησε η τοποθέτηση σχεδόν 5.000 φωτιστικών σωμάτων τύπου led, που θα αλλάξουν την εικόνα του οδοφωτισμού στο Δήμο Έδεσσας και ταυτόχρονα θα μας βοηθήσουν στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων.

Εκτός βέβαια από τη μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, το έργο βελτιώνει κατά πολύ το ενεργειακό αποτύπωμα του Δήμου Έδεσσας και συμβάλει δραστικά στην επίτευξη του στόχου για μείωση των εκπομπών αερίων, μία δέσμευση που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων, ενός θεσμού που προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί να μας ανοίξει νέους ορίζοντες σε επίπεδα χρηματοδοτήσεων για άσκηση περιβαλλοντικών πολιτικών.

Θέλω να συγχαρώ τους συνεργάτες μου στο Δήμο Έδεσσας για την άψογη διαγωνιστική διαδικασία, για την οποία πήραμε τα εύσημα από τον πρώην Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη και στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου, για τη διαύγεια των όρων και τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας του διαγωνισμού. Ο Δήμος Έδεσσας εκτέλεσε έναν διαγωνισμό πρότυπο, που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από άλλους δήμους για αντίστοιχα έργα.

Με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα προχωράμε στην υλοποίηση σημαντικών έργων, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα συμβάλουν στην εξοικονόμηση πόρων και την περιβαλλοντική προστασία».